| Yazar |
Mesaj |
Anaal Nathrakh
Lasombra

|
|
Her felsefenin kendine göre bir yaratılma süreci ve doğal dürtüsü vardır. Mesela Kant veya Hegel, Diyalektik Materyalizm’i ortaya atarken, kendinden önce gelen bilgi birikiminden yararlanmışlardır. Yada Marx, Sosyalizm akımını oluştururken bazı hazır ve genel-geçer bilgilerden yararlanmıştır. Her felsefenin kendine göre sembolleri vardır. Mesela sosyalizm de nedir semboller? Orak-Çekiç. Faşizm de nedir semboller? Kurt ve Hilal. Heavy Metal de nedir? Horned Hand…Aynı siyasi felsefeler ve ideolojilerde olduğu gibi, rock and roll unda kendine göre bir sembolü vardır:AŞK, İÇKİ, ROCK AND ROLL… Bütün semboller, temsil ettiği felsefe ile birebir örtüşen ve onu yansıtan işaretlerden oluşurlar. Aksi ispatlanana kadar semboller, her zaman geçerli olurlar.
Şimdi akıllarda şu soru oluşuyor, bu işaretler nereden geldiler? Neden oluştururdular? Ne işlev görürler? Tarihi olarak ele alırsak paragraflarca yazı karşımıza çıkacaktır. İşte Black Sabbath maden işçisi idi, horned hand i ortaya çıkardılar; Sosyalizm de çiftçi ile işçi sınıfı ayaklandı ve ondan işaretler orak ve çekiç oldu; faşizm ve anarşizm de sembolleri hep şu .. şu nedenlerden ortaya çıktılar gibi ansiklopedik bilgiler ile karşılaşacağız. Bu bilgiler ile uğraşmaya gerek yok. Biz konuyu daha güncel, daha mizahi, daha etkili bir şekilde ele alacağız.
Hadi başlayalım bakalım..
Üçgenler, üç çizginin eşit olarak birleşmesi ile oluşurlar. Bu çizgilerin birisi bile yamuk olursa, şekil bir şeye benzemez. Ama üçgenin noktaları bir çember içindede olabilir,bize bir yerden göz kırpıyor ama biz onu göremiyor da olabiliriz. Ters olabilir, amuda kalkar gibi olabilir, yatar şekilde de bile olabilir. Ama aslı üçgendir.
Bermuda şeytan üçgeni hikayesi vardır, gemi ve uçaklar orada kayıp oluyorlarmış hep.
Yalan..
Orada ki, bazı doğal veya suni(?) doğa olayları yüzünden,gidenler bir daha dönemiyorlarmış.
Doğrudur.
Ama bunun nedeni insanların orada, meridyen veya paralel daireleri gibi kendi kendilerine bir üçgen çizmesi değildir, veya üçgenin bozuk ve lanetli olması da değildir. Neden orada bir gizli işlerin dönüyor olmasıdır, ne döndüğünü Allah bilir. Ne üçgenin şuçu vardır, nede üçgencinin.
Rock and Roll elemanları, müziklerinin bu kadar ileriye gideceği ve dünyaca idol olacaklarını rüyalarında görseler herhalde inanmazlardı. Elvis’e fal bakıp, “abi sen kamyonculuğu bırakıp, ünlü bir yıldız olacaksın” diye bir öngörüde bulunsa idin sana cevabı kesinlikle şu olacaktı “hadi len.” Yada siyahi bir rock yıldızına “abi siyahlar rock ve r.e.p. müziğin divası olacaklar” dese idin, sana cevabı “ hadi kes traşı, canın cehennem dostum” derdi herhalde sana. Ama onlar yıldız oldular ve milyonlarca insanı peşlerinde koşturdular ve bize müziğimizi kazandırdılar. Mick Jagger’ın bir lafı vardır “ dünyada insanların kendilerini ifade edebilecekleri, insanların kıçlarına müzikleri ile tekme atabilecekleri tek bir müzik türü vardır: ROCK AND ROLL..”
Rock and Roll rüzgarı 20 yıldan fazla zaman insanları sürükledi.Yeni bir rüzgara ihtiyaç vardı. Daha uzun soluklu, çok hızlı ve insanları görsel olarak da etkileyebilecek bir rüzgar: GLAM METAL. Hard rock yıldızları(başta David Bowie) kadın kıyafetleri giyerek sahneye çıktılar. Glam rock’ın temelleri atıldı, diğer yıldızlarda bu zincire katıldılar. Derken zincirin ucu, Heavy Metal’e kadar dayandı. 80’li yıllarda, Glam Metal fırtınasına boyun eğmeyip yoluna devam eden çok az grup vardır. Iron Maiden, Manowar gibi gruplar bile Glam Metal den etkilenmişlerdir.(80’li fotoğraflarda, Iron Maiden elemanları, Manowar elemanlarından Ross The Boss da bu etki açıkça belli olur)
Etkilenmeyi daha ileriye götüren çok grup vardır. WhiteSnake’in o dönemlerde ne tür yaptığı hakkında çok tartışma çıkmıştır. Çünkü David ve diğer elemanların giyimleri Glam Metal grupları gibidir, ama sözleri Hard Rock’a daha yakındır. Diğer bazı gruplarda da bu ikileme rastlanabilir. Ama ikilemler bazen iyidir, her iki bakış açısından dünyayı görmemizi sağlarlar. Uçlar her zaman insana zarar getirir, sarkaç dengede sallanmalıdır.
Glam Metal ortaya atıldığı gibi, Heavy Metal’in pop müziğe yaklaşması filan değildir. Glam Metal parçalarının hiçbirisinde pop müzik etkisi göremezsiniz. Daha az bass gitar;daha çok vokalin scream sesinin öne çıkarılması; sahne şovlarının çok olması ve eğlenceli olması; içki ve kadın konusunun daha fazla ön plana çıkarılması v.b. öğeler, “Glam Metal pop müziği gibi canım, ben saf Heavyciyim, Glam bizi bozar abi” triplerine girmeye insanları iten nedenler değildir. Yani insanların kendi kompleksleridir sadece. Heavy Metal’i, sadece 1-2 grup ile sınırlandıran dinleyicilerin(?) en büyük yanılgıya düştüğü yer burasıdır. Heavy Metal tek bir gruptan, tek bir şarkıdan, tek bir türden filan oluşmaz. Her şeyin bir kolu olduğu gibi, Heavy Metal’in de kolları vardır. Nasıl rakı mezesiz düşünülemezse, Heavy Metalde kolları olmadan düşünülemez. Heavy Metal’i tek bir grup ile sınırlamak bağnazlıktır ve geri kafalılıktır. Üzümlerin de çekirdeği olur, yani Heavy Metalde çekirdeksiz düşünülemez, çekirdeği ile de yutabilirsin veya yutmazsın bu senin bileceğin iştir.
Glam Metal’in, uyuşturucuyu ve sex’i özendirdiği gibi bir iddia ortaya atılıyor zamanından beridir. Önceden banka reklamları vardı, küçük bir velet elinde dolarlar ile imar bankasına koşardı bilirsiniz. Ne hikmetse o çocuğun o dolarları nereden bulduğu çok merak edilirdi ama bir türlü öğrenemezdiniz. O çocuk kimden özenip o bankaya koşuyordu acaba, zengin iş adamları olabilir belki.(Kimseden özendiği filan yoktu, çocuğu şeker ile kandırıp reklama çıkarmışlardı.) Yada bir bebek bezi reklamı vardı önceden hatırlarım, babası tıraş olurken bebeği arkadan babasını taklit ediyordu. Ama ne hikmetse çocuk eline jilet filan almıyordu, çünkü kendine zarar vereceğini iyi biliyordu. Ufak mufaktı belki ama işi biliyordu velet.
Yani buradan çıkaracağımız ders şudur: “Özenirsin, ama kendine zarar vermesine izin vermezsin.”
Rock yıldızları içinde uyuşturucu kullanmayan, uyuşturucu ile ilişkisi hiç olmamış kişi sayısı çok azdır. Bazılarının dediği gibi bunun nedeni, “o müziği kafanın kaldırması için uyuşturucu gerekir, başkası seni kesmez gibi” değişik yaratıcı iddialar olabilir belki.
Yada acaba özenmek mi? Kimden özenecekler peki size soruyorum. Mesela Steven Adler kimden özenip uyuşturucuya başladı acaba, kimden özenip uyuşturucu ile hayatını maffetti acaba. Ondan daha ünlü birisimi vardı da ondan özenecekti. Kimseden özendiği filan yok, parayı buldu bir yerleri kalktı.Sonrada kendi seçimini yaptı, uyuşturucu ile devam etti. Hayatını uyuşturucu üstüne kurdu sadece. Rob, James, Axl, Slash ve niceleri hep bu belayı saplandılar. Ama sonradan yanlışlarından her biri teker teker döndüler.
Yani olay şudur : SEÇİM BİZE SUNULUR, BİZ SEÇERİZ;UYGULARIZ; DEĞİŞTİRİRİZ VEYA DEĞİŞTİRMEYİZ. HER ŞEY BİZİM ELİMİZDEDİR, KİMSEYİ VEYA HERHANGİ BİR OLGUYU SUÇLAYAMAYIZ. BİZE ÖZGÜR İRADE VERİLMİŞTİR…
Bazı yeni yetme gençler veya rock and roll ruhundan gram almamış kişiler, kendi rüya dünyalarında yaşıyorlar. Aşk, İçki, Rock and Roll desturunu kendi bakış açılarından yorumlayarak ortalıkta geziyorlar. Bir ortama adım attıkları zaman “ben glamcıyım abey, ben çapkınım, ben ayyaşım, serseriyim, yıkarım, vurur atarım” ayağı ile ortalıkta geziyorlar. Bu özenmek değildir, bu bazı şeyleri kendi çıkarına kullanmaktır. Adam hayatında bir Iron Maiden albümü dinlememiştir, bir şarkı yorumunu okumamıştır ama ne hikmetse metal piriyim diye ortada gezer. Yada “biraz metal dinleyim karı-kız ortamına atlayım ağam” havalarında gezer, “ ben madde kullanıyorum,yok ben göthicçiyim bana yaklaşmayın,ben siyahtan başka renk bilmem, ben karanlık insanım, ruhum karanlık benim.Ben şuyum,buyum.
HADİ ORADAN. BİR ŞEY OLDUĞUN YOK SENİN..ZAVALLI ACINACAK YARATIK SENİ. HAYAT, SADECE METALCİYİM DİYE ORTADA GEZMEKMİ, HAYAT SADECE KARI-KIZ MI, HAYAT SADECE BİLMEMNEMİ. HAYIR.
Hayat, her anından zevk çıkarman gereken; dünyada asla ama asla bir daha geri döndüremeyeceğin tek şey olan ZAMAN’ın en önemli şey olduğu ve bu yaşamın bize hediye değil bize bir sınav olarak verildiği bir olgudur. Hayat, ne hırsa, ne yalana, ne kırgınlığa, ne komplekse, ne de başka bir şeye değmez. Her şey gelip geçicidir, hiçbir şey kalıcı değildir.
Bizim bu geçicilikte rolümüz ne olmalı peki? Güzel bir soru.Tiyatro izleyicisi olmakta, oyuncu olmakta bizim elimizdedir. Ben oyuncu olmayı tercih ettim her zaman. Hayatımı her zaman değiştirebileceğimi ve kendi hayatımı kendim oynayabileceğimi düşündüm her zaman. Hayatın her anından zevk aldım, almaya devam ediyorum ve alacağımda.
Hayatınızı kendiniz oynayın, oynatmayın başka kimseye. İdol olarak birisini alın kendinize ama taklit etmeyin, özentilik yapmayın; kendi tarzınızı ortaya koyun. Özgür yaşayın, mutluluğu arayın her zaman. Ya olduğunuz gibi görünün, yada göründüğünüz gibi olun.
Kendinize iyi bakın..
AŞK, ÖZGÜRLÜK, ROCK AND ROLL…
alıntı
|
|
|
|
|
|
 |
     |
 |
|
|
|
Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
| Reklam Alanı |
 - |
| Karanlık, bir ışıkla dehşet verir aslında çünkü yalnız kalamazsın gölgen vardır yanında.. |
Metal |
Sözlük |
English |
Blog |
Dizin |
Toplist |
Msn Nickleri |
Biyografiler |
Diskografiler |
Haberler |
Videolar |
Türler |
Etiketler |
Gothic |
Duman6 |
Resim |
Rock
Rock Arsiv -
Sitemap -
Sitemap2 -
Sitemap3 -
Sitemap4 -
Sitemap5 -
Sitemap6 -
Rock Arsiv2
rock, metal, punk, gothic, müzik, lyrics, şarkı sözleri, diskografi, biyografi, gruplar, video, haber, resim, akor, kültür, sanat, sohbet, multimedia, felsefe, eğlence, müzik enstrumanları ve aletleri
Rock Resimleri
Metal Resimleri
Gitar Resimleri
Rock Avatarları
Gothic Resimleri
Rock Nedir?
Yabancı Rock
Türk Rock
Yabancı Rock Grupları
Türk Rock Grupları
Metal Müzik Grupları
Türk Metal Grupları
Rock Müzik Tarihi
Rock Müzik indir
Metal Müzik Türleri
Rock Müzik Türleri
Emo
Emo Rock
Emo Nedir?
Türk - Yabancı Rock Biyografiler
Punk - Ska Biyografiler
Heavy - Power - Thrash Biyografiler
Gothic - Doom Biyografiler
Black - Death Biyografiler
Amatör Grup Biyografiler
Diğer Biyografiler
Bu sitede yazilan her yazı dogru olmayabilir.
Site icerigi küçükler için sakincali olabilir, bağımlılık yapabilir. 18+ uygundur.
Yazilardan ve konulardan yazarlari sorumludur.
Sitedeki yazıları çalabilirsiniz, gece ayışığına karşı rakı sofralarına malzeme kaynağı yapabilirsiniz,
hatta print edip kitap halinde bastırabilirsiniz. Bizene ?
Birde uygun görmediğiniz başlıkları adminlere veya moderatörlere bildiriniz..
Forum Anasayfa Cookileri Sil